Leerlingbegeleiding
In 1972 wilde ik na vijf jaar lesgeven op de 1ste gemeentelijke school voor lhno aan de Polderweg in Amsterdam wel eens wat anders gaan doen. Ik had mijn mo-a schoolpedagogie gehaald en dat leek me genoeg reden om verder te kijken.
Terwijl ik nadacht over wat ik dan zou willen doen, ontdekte ik dat het lesgeven op een school als deze mij steeds meer boeide en uitdaagde en daarom ging ik n aar de toenmalige directeur om hem een plan aan te bieden.
Jacques van Dam was direct enthousiast toen ik hem aanbood om twee zaken in de school op te zetten. Ik wilde me bemoeien met de leerlingbegeleiding en ik wilde het vak studielessen een eigen invulling geven.
Ik heb wel twee eisen gesteld.
Allereerst beloofde ik dat ik minimaal nog twee jaar op de school zou blijven en maximaal drie jaar. Die twee jaar had ik nodig om de hele opzet te organiseren en ik beloofde dat ik niet voortijdig zou verlaten, ook al zou het niet lopen zoals gepland was.
Voor mezelf had ik vastgesteld dat ik na drie jaar weg zou gaan, omdat de opzet dan zo goed moest zijn dat een ander de zaak onder problemen kon overnemen.
De tweede eis die ik stelde was dat ik geen taakuren wilde hebben, maar ook geen overuren wilde maken. Ik wilde dit in mijn eigen vrije tijd doen.
Ik ben hem nog steeds dankbaar dat hij vertrouwen in mijn toen nog vage ideeën en plannen. Van Dam was een buitengewoon goede leraar en vooral een man met een progressieve visie op het onderwijs. Ondanks enkele aanvaringen met hem, beschouw ik hem als een van mijn leermeesters - misschien moet ik wel schrijven juist door enkele aanvaringen met hem.
De organisatie van leerlingbegeleiding werd in samenwerking met drs. Tjisse Kooy van het toenmalige ABC opgezet. Met hem heb ik drie jaar prettig samengewerkt.
Hoe deze samenwerking tot stand kwam, is te lezen in mijn scriptie over leerlingbegeleiding
uit 1975.
Deze scriptie was voor de studie mo-b onderwijskunde aan het Nutsseminarie te Amsterdam. Mijn scriptiebegeleider was Nathan Deen.
De scriptie was de aanzet tot een grote cursus over leerlingbegeleiding, waarin ik voor het eerst een schets gaf over integrale leerlingbegeleiding. Deze opzet is door het Katholiek Pedagogisch Centrum in Den Bosch in nagenoeg alle scholen in ons land ingevoerd, gelukkig met aanpassingen zodat de identiteit van een school gewaarborgd is. Het is alleen jammer dat het KPC zich de opzet heeft toegeëigend.
Uit een veelheid van artikelen heb ik nog een artikel over remedial teaching geplaatst.
Maak jouw eigen website met JouwWeb